Αγορά

Όλοι μας σχεδόν καθημερινά θα περάσουμε από κάποιο κατάστημα είτε για να προμηθευτούμε προϊόντα είτε για έναν απλό έλεγχο αγοράς. Τα καταστήματα είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, πριν αυτά καταλήξουν στον καταναλωτή. Πολλά από αυτά έχουν κάνει ένα απίστευτα μεγάλο ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων.

  1. Πηγαίνετε σε ένα σούπερ μάρκετ. Αναζητήστε είδη που η συσκευασία τους είναι περισσότερη από αυτή που εσείς θεωρείτε απαραίτητη και καταγράψτε τα. Τι ποσοστό των οικιακών απορριμμάτων καλύπτουν οι συσκευασίες αυτές; Ποια από αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να πωλούνται χωρίς ιδιαίτερη συσκευασία;

  2. Μάθετε τι είναι το Διατροφικό αποτύπωμα και το Οικολογικό Αποτύπωμα της Διατροφής. Πηγαίνετε σε ένα σούπερ μάρκετ/παντοπωλείο/μανάβικο και εντοπίστε τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο Οικολογικό Αποτύπωμα και έχουν διανύσει περισσότερα τροφοχιλιόμετρα σε σχέση με άλλα.

  3. Μάθετε τι είναι το Διατροφικό αποτύπωμα και το Οικολογικό Αποτύπωμα της Διατροφής. Αναζητήστε πληροφορίες για τα προϊόντα που παράγονται όλη τη χρονιά στην περιοχή που θα πραγματοποιηθεί η Κατασκήνωσή σας. Βρείτε συνταγές με βάση τα προϊόντα αυτά.

  4. Μάθετε τι είναι το Διατροφικό αποτύπωμα και το Οικολογικό Αποτύπωμα της Διατροφής. Πόσο μειώνεται το αποτύπωμά σας, αν αποφύγετε να καταναλώσετε μία μερίδα κρέατος; Ποιο είναι το ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής γεωργικών προϊόντων που προορίζεται για την κτηνοτροφία; Σχεδιάστε ένα vegan διαιτολόγιο για 1 ημέρα.

  5. Συγκεντρώστε πληροφορίες για το Δίκτυο ανακύκλωσης φαρμάκων. Επισκεφθείτε ένα φαρμακείο που συμμετέχει στο Δίκτυο. Ποια φάρμακα ανακυκλώνονται συνήθως στους κάδους ανακύκλωσης; Ποια επικίνδυνα χημικά μπορεί να εκλυθούν στο περιβάλλον από παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη που πετιούνται σε απλούς κάδους απορριμμάτων;

  6. Ρούχα και αποτύπωμα. Ξέρετε ότι η βιομηχανία μόδας χρειάζεται περίπου 127 δισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως για την παραγωγή νέων ρούχων;; Ποιο είναι το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει ένα ρούχο; Αν κρατήσετε ένα ρούχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ΄ό,τι συνήθως (π.χ. για τρία χρόνια αντί για ένα), πόσο μειώνεται το αποτύπωμά σας; Επισκεφτείτε καταστήματα ρούχων και ενημερωθείτε για τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι διάφορες εταιρείες ρούχων προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. (Σχετιζόμενο Ντοκιμαντέρ: River Blue)