Εκτέλεση
Κάθε μέλος της Ομάδας πρέπει να ψάξει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για ειδήσεις ή για διαφημίσεις ή για προτάσεις οι οποίες είναι ή ψευδείς ή αληθείς. *Μην πείτε σε κανέναν άλλο την σωστή απάντηση!*
Φέρτε μαζί σας τα νέα που συλλέξατε.
Κάθε μέλος του Υποπληρώματος πρέπει να δείξει στα άλλα μέλη τις πληροφορίες που έφερε.
Τα μέλη πρέπει να διακρίνουν ποιες πληροφορίες είναι αληθείς και ποιες ψευδείς. (Ακόμα δεν τους λέτε αν έχουν δίκιο ή άδικο).
Όσες πληροφορίες θεωρείτε ότι είναι ψευδείς, τις κρατάτε στην άκρη.
Όταν όλα τα μέλη του Υποπληρώματος δείξουν τις πληροφορίες τους, τότε παίρνετε τις πληροφορίες που έχετε χαρακτηρίσεις ως “ψευδείς” και τις αναζητείτε στο διαδίκτυο.
Προσοχή: Η αναζήτηση στο διαδίκτυο πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να επαληθεύσετε τις πηγές σας για να είστε σίγουροι και σίγουρες, ότι τα αποτελέσματά σας είναι έγκυρα.
** Σημείωση: Αν επιλέξετε την ΑλλαΓΗ, μπορείτε να συλλέξετε τις πληροφορίες σας και να τις δείξετε σε κάποιο άλλο Υποπλήρωμα. Μπορείτε να συναντηθείτε διαδικτυακά για να συζητήσετε τις σκέψεις σας.
Τα 5 Σημάδια :
Χαμηλή ποιότητα: Όταν βλέπεις ότι οι τίτλοι είναι υπερβολικοί, ότι χρησιμοποιούνται οι λέξεις: “σοκαριστικός, τρομερός, τραγικός, απίστευτο κ.λπ.… μαζί με πολλά κεφαλαία, με γραμματικά λάθη και επιφωνήματα.
Ο/η συγγραφέας: Αν δεν αναφέρεται ο/η συγγραφέας, ή στο τμήμα με τα “λίγα λόγια για εμάς” δεν παρατίθενται στοιχεία, σχετικά με την ομάδα πίσω από τη σελίδα, τότε πρέπει να προβληματιστείς σχετικά με την εγκυρότητά της.
Ημερομηνία δημοσίευσης: Αν δεν αναφέρεται, ενώ στο κείμενο γίνεται αναφορά στον χρόνο (π.χ.: χθες, σήμερα κ.λπ.), τότε μάλλον πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις.
Πηγές: το κείμενο αναφέρεται σε γεγονότα; ή οι πηγές είναι ψευδείς και μη έγκυρες;
“Clickbait”: Εμπεριέχουν πάρα πολλά “pop- ups”, πολλές διαφημίσεις ή αιτήματα για άμεσες αγορές.
** Τα σημάδια αυτά είναι ενδεικτικά παραδείγματα. Με την Ομάδα μπορείτε να βρείτε περισσότερα.
Κάποιος διαδίδει ψευδείς ειδήσεις; Τι μπορείτε να κάνετε;
Μιλήστε με σεβασμό.
Μην κατηγορήσετε κάποιον για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Αντίθετα, επιδιώξτε να τον προτρέψετε να επανεξετάσει τις πηγές του, γιατί εκ πρώτης όψεως δε φαίνονται τόσο αξιόπιστες ή να τον παραπέμψετε στην αληθινή είδηση.
Ιδιωτική επικοινωνία.
Είναι καλύτερα η επικοινωνία σας αυτή με το άτομο που διαδίδει ψευδείς ειδήσεις να γίνει ιδιωτικά, μέσω μηνύματος ή από κοντά. Θα είναι πιο εύκολο να σας ακούσουν και να επανεξετάσουν την στάση τους με αυτό τον τρόπο, γιατί δε θα αισθανθούν τροπή για την δημόσια υπόδειξη του λάθους τους.
Προτείνετε πιο αξιόπιστες πηγές και δώστε συμβουλές σχετικά με την επαλήθευση αυτών.
Χρησιμοποιήστε ερωτησεις, ώστε να αμφισβητηθεί η υποστηριζόμενη άποψη και να δείτε αν όντως ευσταθεί.
Να αναγνωρίζετε ότι κάποιοι άνθρωποι δε θέλουν να αλλάξουν και δεν είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν, ασχέτως των επιχειρημάτων σας και των γεγονότων.
Αν η συζήτηση αρχίζει να είναι έντονη, σας κάνει να αισθάνεστε άβολα και χάσει τον αρχικό στόχο, το να βοηθήσετε δηλαδή έναν φίλο-φίλη σας να ενημερώνεται σωστά πριν την υιοθέτηση μιας άποψης, τότε απλά σταματήστε.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Οι προτάσεις αυτές μας δείχνουν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έναν φίλο-φίλη μας να ενημερώνεται σωστά πριν την υιοθέτηση μιας άποψης. Συνεπώς δεν ξεχνάμε τους βασικούς κανόνες ασφάλειας μας, όταν βρισκόμαστε στο διαδίκτυο ή σε έναν χώρο όπου δεν γνωρίζουμε όλους τους παρευρισκόμενους! Η επικοινωνίας μας γίνεται πάντα μέσα σε πλαίσιο που είμαστε ασφαλείς, με άτομα που γνωρίζουμε, με λογαριασμούς φίλων μας. Δεν προσεγγίζουμε άτομα ή λογαριασμούς για να τους υποδείξουμε πώς να επαληθεύσουν τα λεγόμενά τους.