Tι σημαίνει το κάθε χαρακτηριστικό

Τι είναι η Σταθερότητα και η Επιμονή;

Η σταθερότητα και η επιμονή είναι δύο ιδιότητες του ατόμου, το οποίο συνεχίζει να κάνει, να επιδιώκει, να υποστηρίζει κάτι παρά τις δυσκολίες, τις αντιρρήσεις κτλ. που αντιμετωπίζει.

Ο επιμένων νικά

Τι είναι η Προσαρμοστικότητα;

Η προσαρμοστικότητα είναι η ικανότητα ενός ατόμου (η οποία οφείλεται στην κλίση, στα κίνητρα και στη θέλησή του) να προσαρμόζεται ή να αλλάζει για να αντιμετωπίσει μια νέα διαφορετική κατάσταση, μια αλλαγή στο περιβάλλον. Η προσαρμοστικότητα προσδιορίζεται από χαρακτηριστικά όπως η ευελιξία, η περιέργεια, το θάρρος, η ανθεκτικότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Είναι η προθυμία του να μαθαίνεις, να κάνεις λάθη και να μαθαίνεις από αυτά. Είναι η ικανότητα του να προσαρμόζεσαι ή να αλλάζεις συμπεριφορά ώστε να οδηγείσαι σε θετικά και παραγωγικά αποτελέσματα.


Ο άνθρωπος, που δέχεται τις αλλαγές και προσαρμόζεται σ' αυτές, δε σημαίνει ότι συμβιβάζεται ή θυσιάζει ή κάνει έκπτωση στις αξίες του, τα όνειρα του και τις επιδιώξεις του. Αντίθετα, είναι ένας άνθρωπος που στέκεται με ενεργητικό τρόπο στη ζωή και ταυτόχρονα παρέχει στον εαυτό του την προοπτική να είναι όσο πιο ήρεμος, ευτυχισμένος και δημιουργικός γίνεται, με αυτά που ζει και κατέχει.


Καλλιέργησε την αλλαγή μέσα σου, από τις πιο μικρές λεπτομέρειες στην καθημερινότητά σου μέχρι τα πιο σημαντικά γεγονότα.

Τι είναι η Περιέργεια;

Η περιέργεια είναι μια ιδιότητα που σχετίζεται με την κριτική σκέψη, την εξερεύνηση, την έρευνα και τη μάθηση.

Η περιέργεια συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ανάπτυξης, από τις οποίες απορρέει η διαδικασία της μάθησης και η επιθυμία απόκτησης γνώσης και δεξιοτήτων. Η έννοια της περιέργειας συνοψίζεται στο να μαθαίνουμε αυτό που ακόμη δεν γνωρίζουμε. Η περιέργεια, ως συμπεριφορά και συναίσθημα, αποδεικνύεται, εδώ και χιλιετίες, ως η κινητήρια δύναμη, όχι μόνο της ανθρώπινης ανάπτυξης, αλλά και των εξελίξεων στην επιστήμη, τη γλώσσα και τη βιομηχανία.

“Δεν υπάρχει καμία χαζή ερώτηση"

"Αυτό σημαίνει επιστήμη: Να έχεις ερωτήσεις και να αναζητάς τις απαντήσεις".



Τι είναι η Εμπιστοσύνη;

Η εμπιστοσύνη είναι η πίστη ενός ανθρώπου στην ικανότητά ενός άλλου ή μιας ομάδας σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Πίστη σημαίνει ότι ο πρώτος εκτιμά ότι ο δεύτερος είναι σε θέση να κάνει αυτό που λέει, ότι μπορεί να το κάνει και ότι θα το κάνει πραγματικά, αν λέει ότι θα το κάνει. Η εμπιστοσύνη είναι επίσης, η προθυμία μιας ομάδας να είναι ευάλωτη στη δράση μιας άλλης ομάδας, με βάση την προσδοκία ότι θα εκτελέσει μια συγκεκριμένη δράση σημαντική. Η επιθυμία του να είσαι ευάλωτος σημαίνει να ανοίγεις τον εαυτό σου σε κάποιον άλλο, να μην έχεις αντιστάσεις στο να ανοιχτείς. Οι εμπειρίες του παρελθόντος γίνονται χρήσιμο εργαλείο, ώστε να καταφέρουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και τους άλλους.

Τι είναι η Δημιουργικότητα;

Η δημιουργικότητα είναι η δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μας ιδέες, τους κανόνες, τα πρότυπα και να δημιουργήσουμε νέες ιδέες, μορφές, μεθόδους, ερμηνείες κλπ., μέσα από πρωτοτυπία και φαντασία. Η δημιουργικότητα είναι επίσης, η τάση του να δημιουργούνται ή να αναγνωρίζονται ιδέες, εναλλακτικές λύσεις ή δυνατότητες, που μπορούν να είναι χρήσιμες στην επίλυση προβλημάτων, στην επικοινωνία με άλλους και στην ψυχαγωγία των εαυτών μας και των άλλων. Προκειμένου να είμαστε δημιουργικοί, πρέπει να είμαστε σε θέση να βλέπουμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία.


Σύμφωνα με τον Ιρλανδό λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Samuel Becket, η δημιουργικότητα είναι το πειραματικό εργαστήριο της αποτυχίας ξανά και ξανά: "Η δημιουργικότητα μπορεί να μοιάζει με ουσιαστικό αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ρήμα, και συγκεκριμένα μια ενέργεια. Θα μπορούσε να είναι μια διαδικασία, μια σκέψη ή μια εκδήλωση, μια ιδέα ή ένα προϊόν, αλλά είναι πάντα μια ενέργεια που ωθεί τον εαυτό σου προς τα εμπρός, στο άγνωστο. Η δημιουργικότητα είναι ο κόσμος του ατρόμητου εξερευνητή, ενός 2χρονου, ενός ενήλικα, ο οποίος ποτέ δεν παύει να θέτει τις ερωτήσεις: Γιατί; Κι αν;"



Τι είναι η Ομαδικότητα;

Ομαδικότητα είναι η ιδιότητα του ομαδικού, να έχει κάποιος ομαδικό πνεύμα και ομαδική νοοτροπία. Σε μια ομάδα υπάρχουν δυναμικές αλληλεπιδράσεις αλλά και η αλληλεξάρτηση των μελών, η άντληση ικανοποίησης από τα μέλη της ομάδας, οι κοινά αποδεκτοί θεσμοί, το πλέγμα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας. Μέσα από την ομαδικότητα μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές που μέχρι χθες μας δημιουργούσαν εμπόδια στις σκέψεις και τις πράξεις μας, και να μετουσιώσουμε τα «θέλω» μας σε κοινούς στόχους. Υπηρετώντας έναν κοινό σκοπό ουσιαστικά αρχίζουμε να επικοινωνούμε με τους γύρω μας, ερχόμαστε πιο κοντά και διαχειριζόμαστε καλύτερα το πρόβλημα, βλέποντας μαζί πλέον τη λύση. Διότι, μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι επικοινωνούμε με τους δίπλα μας, αλληλεπιδρούμε και γινόμαστε αποτελεσματικότεροι.


Μέσα από το ομαδικό πνεύμα, τη διάθεση του «εμείς» και όχι του «εγώ» μπορούν τα πάντα να αλλάξουν προς το καλύτερο. Το “εμείς” μπορεί να μετατρέψει:

  • Τον ελεύθερο χρόνο σε δημιουργικότητα.

  • Το σχολείο σε συλλογικότητα.

  • Την οικογένεια σε ομάδα.

  • Τους φίλους σε υποστηρικτές.

  • Την εργασία σε χόμπι.


«Οι άνθρωποι που δρουν μαζί, ως ομάδα, μπορούν να κάνουν πράγματα που κανένα άτομο δεν θα μπορούσε να επιτύχει δρώντας μεμονωμένα»

Franklin Roosevelt



Τι είναι η Συνεργασία;

Η συνεργασία εμπεριέχει την έννοια της κοινής προσπάθειας προς ένα στόχο που έχουμε θέσει μαζί. Ο ρόλος και των δύο μας είναι ενεργός και δουλεύουμε ΜΑΖΙ για να πετύχουμε τον στόχο. Όταν ένας από τους δύο δεν συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, τότε δεν μιλάμε πλέον για συνεργασία και συνεπώς γίνεται και αδύνατον να πετύχουμε τους στόχους μας. Για να επιτευχθεί συνεργασία είναι απαραίτητη η αμοιβαία βοήθεια και η υποστήριξη.

Η συνεργασία πάνω σε ένα κοινό στόχο δημιουργεί τον ενθουσιασμό για μάθηση και έτσι σύνθεση καινοτόμων ιδεών και λύσεων και την αποφυγή τυποποιημένων.

Μια συνεκτική ομάδα με καλή συνεργασία δεν θα διαλυθεί σε περίπτωση σφάλματος ή δυσκολιών, αλλά θα ενωθεί περισσότερο, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα το εκάστοτε εμπόδιο. Και αναπόφευκτα θα έρθουν στιγμές συγκρούσεων και εντάσεων, από τη στιγμή που δημιουργείται μια ομάδα από μοναδικούς ανθρώπους.

Αν εκμεταλλευτούμε την μοναδικότητα και τις διαφορετικές δεξιότητες του καθενός, θα καταφέρουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

“Αν θες να προχωρήσεις γρήγορα, προχώρει μόνος σου. Αν θες να φτάσεις μακριά, προχώρει μαζί με άλλους.”