Φύση

Η ύπαρξη και η ζωή του ανθρώπου είναι άμεσα συνυφασμένη με τη φύση. Πώς οι καθημερινές μας συνήθειες, τα απορρίμματα και το περιβάλλον επηρεάζουν τη φύση και τελικά καθορίζουν και την ποιότητα της ζωής μας;

  1. Ξέρετε ότι κάποια φυτά απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες βλαβερών στοιχείων της ατμόσφαιρας από κάποια άλλα; Αναγνωρίστε τα φυτά που βρίσκονται γύρω σας (στο σπίτι, στο μπαλκόνι, στην εστία) και μάθετε τα οφέλη που αφήνουν στο περιβάλλον.

  2. Τι σημαίνει ο όρος “γκρίζο νερό”; Ποια από τα νερά που χρησιμοποιούμε στην οικία μας ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν; Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε γκρίζο νερό για μία μέρα.

  3. Πλαστικό+Νερό = Ένας σιωπηλός δολοφόνος. Μάθετε πώς τα απορρίμματά μας που καταλήγουν στη θάλασσα επιστρέφουν στο πιάτο μας. Πόσο αυτό είναι επιβαρυντικό και επικίνδυνο για τη διατροφή και την υγεία μας; Βρεθείτε σε κάποιο κοντινό σας ποτάμι, παραλία, λιμάνι ή λίμνη και καθαρίστε την περιοχή αυτή. (Συμβουλή: Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ Ένας πλαστικός ωκεανός -A plastic ocean- στο Netflix ή το 4ο επεισόδιο της σειράς Broken)

  4. Καύση πλαστικού: Ποιες χημικές ουσίες παράγονται και απελευθερώνονται στο περιβάλλον από την καύση των πλαστικών; Ποιες από αυτές είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία; Ποια είναι τα αποδεκτά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Απευθυνθείτε σε μία περιβαλλοντική οργάνωση και συγκεντρώστε στοιχεία και πληροφορίες.

  5. Net Zero Emissions (Εκπομπές ίσες με το 0). Πρόκειται για μία εξίσωση, που αρκετοί τη θεωρούν ως κύριο συστατικό αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ποια είναι τα 2 μέρη της εξίσωσης και τι μπορεί να μας οδηγήσει στο 0 ή σε αρνητικές τιμές;

  6. Ανακύκλωση στη Γη: Τι μπορεί να ανακυκλωθεί σήμερα και τι όχι; Ποια υλικά μπορούμε να εναποθέσουμε σε ένα κομπόστ; Πώς χωρίζονται τα υλικά σε ένα κομποστ; Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε έναν κάδο/κομπόστ σε μία Κατασκήνωση;

  7. Τηγανισμένο λάδι. Ένα λίτρο τηγανισμένο λαδιού πόσα λίτρα νερού μολύνουν; Πώς το απορρίπτουμε; Αναζητήστε τους τρόπους που μπορείτε να απορρίψετε τα τηγανισμένα λάδια από το σπίτι σας και στην κατασκήνωση, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.